zara

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Niekoľko levelov môjho života.

Lasky ma včera v komente vyzval, že je mu treba vedieť kde je klikanec do vyššieho levelu manželského.

Lasky ma včera v komente vyzval, že je mu treba vedieť kde je klikanec do vyššieho levelu manželského. Odpovedala som, že nech pošle Laskycu, ale mám chuť vám to povedať. Čisto môj pohľad, ženy ak som vás niečím nahnevala, osparavedlňujem sa, nebol to úmysel.

1. level:  Keď manželstvo stojí na základoch rodinného šťastia ešte nevedomých mladučkých a neskúsených osôbok. Nuž prežila som ho ako každá mamina, ráno vstaneš opatríš dieťa, manžela nakŕmiš, ach teda dieťa nakŕmiš, a manžela vlastne tiež, dieťa dáš spinkať a manžela pošleš do práce, nezabudneš mu prízvukovať aby si dal pozor. Ako mladá mamina si trénuješ na manželovi ako sa vychováva. Celkom zabudneš na to, že on je dospelý a to dieťa je doma s tebou. Takže toto sa opakuje dokola každé ráno. Obed je to isté a večer, príde manžel z práce a ty vychovávaš ďalej, vety tipu kde si dal tie topánky, vyzuj si ponožky, nenehávaj si tie veci na stoličke a poď už jesť on iste uvíta a je šťastný, že zrazu koľko pozornosti až do vtedy kým neodpadneš únavou v posteli a odmietneš jeho chute na nejaké to láskanie. Takto to trvá pár rokov u nás asi šesť .No zistili sme, že sa treba prekliknúť do druhého levelu, lebo v tom prvom je akosi tesno.

2. level: Deti podrástli a to je čas dať ich do kolektívu, tam samozrejme hneď ochorejú a tvoja práca ide bokom, týždeň pracuješ, týždeň opatruješ choré dieťa. Klasický syndróm nič nestíhaš. Ani doma ani v práci. Nervy tečú a manžel len pozerá ako rýchlo zmiznúť z baráku aby nedostal nejaké výchovné rady od teba a nemusel riešiť sopľavé vreckovky na zemi a nedovarené studené jedlo v chladničke plnej detských vitamínových bômb. Ak nezmizne z dosahu tak všetko čo chytí do rúk neurobí podľa tvojich predstáv a napätie stúpa. Ty chceš aby bol s tebou a pomáhal, on chce pomáhať ale nedostane za to nič len samé kritické holé vety. Vtedy premýšľaš čo sa to stalo, prečo už nie je taký milý a nepočúva tvoje vzdychanie ako keď ste spolu začínali. Prejde znova pár rokov a zistíš, že sa motáš v neustálych zmätočných situáciách, kričíš na deti na manžela a zisťuješ, že si len slúžka tých osôbok, ktoré ťa milujú za varenie, a pranie. No toto bol ten najťažší kúsok. Stopla som ho po ani neviem koľkých mlčiacich dňoch. Ale vydržali sme. Tlačítko do tretieho levelu sa núkalo ale mne sa nechcelo stláčať. Zvyk na toto obdobie ma síce ťažil ale zmena ma neťahala. Ticho liečilo ubolenú dušu a hlava sa krútila len okolo domácich úloch, hrncov a handier. Dievčatá rástli a naraz som zostala doma sama. Nikto nebol hladní a veci boli opraté nejako automaticky, jedlo teplé a chladnička plná dobrôt. Tak som stlačila tretí level.

3. level: Ten žijem s ľahkosťou maminy a manželky, ktorá si užíva život. Nerozčuľujem sa keď je prach na skrini alebo telke, nevadí mi keď idem von s kamoškami a nemám navarené, nevadí mi keď manžel frnkne na motorke na výlet. Sadnem si a čítam, alebo si píšem sem, rozprávam sa s dcérami, žijem si nádherný kľudný život, nikoho nenútim aby si odložil veci, aby bolo čisto vyupratované, je mi jedno kedy sa umyje riad, alebo či máme mlieko. Nejako som vypustila tie banality na ktorých nestojí svet, takže kino, zábava, knihy, telka, internet, cestovanie, nakupovanie. A otázky tipu čo si tu robila celý deň keď je taký binec počúvam, ale neodpovedám na ne útokom len s úsmevom na tvári poviem no nič miláčik. Nechcelo sa mi. A pobozkám ho na líčko. Pritúlim sa k nemu a je mi fajn. Zistila som, že prvé dva levely boli síce pekné a zároveň ťažké, ale myslím, že by to mohlo byť aj zábavnejšie. Len si netreba robiť ťažkú hlavu z vecí čo sa dajú riešiť len obyčajným rozhovorom pri rannom kakae alebo čajíku. Iste bolo treba prekonať aj tie dva prvé levely ale ten tretí sa žije už sám, ľahko a optimisticky si vychutnať rodinné šťastíčko a nehádať sa, nekričať je jednoduché len treba chcieť. A ja chcem a veľmi.


rodinka | stály odkaz

Komentáre

  1. Ahoj, Zara....
    A moj štvrtý level je ležať s nohami vyloženými na operadle pohovky, mať na stolíku tanier s hroznom a syrom, zjesť fajnu mäsovu polievočku, čo mi uvaril môj najdrahší, nestarať sa o riad, lebo už mi ho moj najdrahší umyl, prach? - žiaden, už povysaval. Aj kavičku uvaril a tvarohový koláč nakrájal.

    :-)))))

    Ale tento štvrtý level som dosiahla až po tom, čo som sa pár dní triasla v horúčkach a môj drahý sa o mňa bál. Tak začal robiť všetko to, čo dovtedy ja. A ja teraz švindľujem, občas zaachkám, zaochkám, poviem mu: skús, či nemám horúčku - a štvrtý level funguje...
    publikované: 23.09.2008 17:15:30 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Rozprávka, super, tak ešte je aj štvrtý level...?
    teším sa s Tebou a počkám si na môj.... :-)))
    publikované: 23.09.2008 17:20:37 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Zara, ja viem dokonca aj o piatom leveli, ale ten sa netýka manželského života,
    to je proste stav beztiaže, kedy sa stretáva duša s dušou a je im fuk, kde sa práve nachádza ich telo.
    :-))
    publikované: 23.09.2008 17:23:19 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Zuzka, hmm, ten trošku poznám
    a ak myslíme ten istý tak ten je veru najfajnovejší.. :-)) bežím domkov zatiaľ ahojky..:-)
    publikované: 23.09.2008 17:26:41 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Ahojky a uži si svoje levely... :-))
    :-)
    publikované: 23.09.2008 17:28:07 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Zara ((-:
    no, tak my sme niekde na konci druhého levelu, ešte trocha samostatnosti do detí musíme vliať, trocha rozumu , zodpovednosti - a môžeme pokročiť... (((-:
    publikované: 23.09.2008 18:13:39 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :))
    ja som v treťom leveli asi stále a môj manžel sa už dońho pomaly preklikáva... on sa snažil prejsť všetkými, ale mňa do nich nedostal, tak to dúfam vzdal :))
    publikované: 23.09.2008 18:20:20 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Lasky, ak už nahmataj ten gombík a klikni, veď niekedy sa dá preskočiť pár nezmyselných
    postupových talčítok a ciest..:-)) držím palce v treťom leveli tam je fajnovúčko a teraz idem pripraviť treťolevelové cilli con carne, neviem ako sa to píše ale Joah vraví napíš si ako chceš však to je tvoje domáce... :-))
    publikované: 23.09.2008 18:51:12 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Janusha, takTy si managerka na jedničku...
    hádam manžel pod Tvojím vedením nájde to tlačítko dostatočne rýchlo.. :-)) skladám klobúk pred Tebou.. :-)
    publikované: 23.09.2008 18:54:25 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. :)
    neviem, či si to myslí aj on..skôr by som povedala, že si myslí, že som lenivá :))..ale už si mohol zvyknúť, nie?
    publikované: 23.09.2008 19:57:48 | autor: janusha (e-mail, web, autorizovaný)
  11. 4. level
    aj keď sa tomu brániš, vnúčatá na krku a zase vychovávaš....
    publikované: 23.09.2008 20:11:59 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Janusha, :-)) no tak toto by si už mala vedieť sama.. :-))
    ale ako sa vraví človek si zvykne aj na šibenicu.. :-)) držím palce
    publikované: 23.09.2008 20:25:03 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  13. matahari, ahoj, a nestraš takto na večer..:-))
    vnúčence ešte nie, ešte si chcem užiť Rozprávkarkin štvrtý level, a nehovorím o tom jej piatom.. :-))
    publikované: 23.09.2008 20:27:16 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Ahojki,
    no krásne, vzostupne leveluješ a super si to opísala, myslím si, že vieme, čo za sebou máme, no a niektoré z nás aj to, čo je pred nami, tretí je super, ale bola to drina vyšplhať sa, pá, poli
    publikované: 23.09.2008 21:37:57 | autor: poli (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Zara...
    spracovala si to senzačne, vyčarila si mi úsmev na tvári :))......
    tak nejak to bolo aj u nás, len ten druhý level trval podstatne dlhšie :)...
    a do toho 3-ho sa neviem hupnúť tak, ako by som chcela snažím sa,ale stále príde do toho niečo ....čo ma brzdí ....viem, že to nie je správne ,že malo by to byť tak, ako si to urobila ty, ale mne to nejak nevyšlo ,ale som si sľúbila,že nedovolím aby moje deti to zopakovali po mne .No a teraz tu je ten háčik,keď nechcem aby dopadli tak ako ja...tak im musím pomôcť, trošku ich odbremeniť :)) a zase som v tom druhom leveli len trošku inak ...je to začarovaný kruh ... ale nie je to až také zle, ako to vyzerá :-)
    publikované: 23.09.2008 22:31:22 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. zara, a ja sa hupem,
    raz v tretom raz v stvrtom, niekedy v piatom, dobry a prijemny relax. obcas postrasi druhy level, ale otvorim oci sirsie, zapocuvam sa do svojich vnemov, prevetram vedomie a podvedomie, a hops na treti :)) a to ani deticky, bohuzial, nemame. mali sme, pardon, seba samych za deti, zabudli sme v prvom a druhom leveli, ze sme partneri. zivot pripravil pekne ulohy...
    bolo ich pozehnane, ale uz sme v spravnej lodke, a veslujeme vedla seba, kazdy ma to jedno veslo, svoje, a plavime sa, obcas trafime do viru, vtedy zaberie jeden, potom zas druhy a vyrovnavame :))
    mam rada hupacky a lodky :)))))
    publikované: 24.09.2008 07:21:05 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. iris, jejda tak to som návod spísala..:-))
    Iris prajem šťastný život, som rada, že som pobavila.. :-))
    publikované: 24.09.2008 08:11:35 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Kordelia, ahoj, nuž prináša nám ten život všelijaké húpačky..
    prajem skvelé plavenie sa a veľa šťastia.. :-)
    publikované: 24.09.2008 08:12:21 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. z-a-r-a
    veľmi presné , pravdivé a výstižné . toto by si mal prečítať každý chlap , ktorý nedomyslí čo obnáša slovo rodina aj v praktickom prevedení .
    publikované: 27.09.2008 13:23:18 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014