zara

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Príbeh Kartárky..

takto skončila Kartárka....

Kartárka.

Prešlo pár rokov, dcéra vyrástla a ona už nemusela premýšľať či ublíži. Nechcela viac stáť v kúte, zabudnutá čašníčka s dušou hráčky. Do starej krčmy priviezli automaty. Zamestnali pár krupierok. Konečne mala s kým prehodiť pár zbytočných slov o vášni, ktorú skrývala takmer 20 rokov v duši. Chodievala do práce spokojná, že už nemusí sledovať kartárov pri ich hre. Rozšíril sa lokál, bývalo tam viac ľudí. Pozerala na tých, čo zastavujú čas svojho života pripútaní na stoličkách pred skrinkami a hádžu do nich celé výplaty. Spočiatku sa jej to zdalo mechanické, neosobné. Chýbalo jej tam to vzrušenie odsledovať protihráča pri rozhodovaní sa, či zložiť karty alebo prihodiť stávku. Vravela si tisíckrát, že toto ju nikdy nedostane. Bola presvedčená o svojej sile, že automat nedáva ten správny hráčsky pocit. Nahovarála si deň čo deň, že hrať so skrinkou nie je ono. Verila si čím ďalej tým viac, že ak by skúsila hodiť pár stoviek do automatu nič sa nestane. Kolegyne ju presviedčali, že so závislosťou na hre nevyhrá. Nechceli aby sa púšťala do toho boja, po tom, čo im o sebe prezradila. Znova sa uzavrela do seba a už s nimi nerozoberala svoju túžbu. Niekoľko týždňov sa prizerala ako hostia nešťastne odchádzajú s prázdnymi vreckami, ako sa opíjajú z nešťastia prehry. Videla manželky a priateľky chlapíkov závislých na automatoch. Ľudské nešťastie dennodenne na tanieri pred sebou. Podarilo sa jej nemožné, stala sa šéfkou v krčme a herni. Bola tá najšťastnejšia žena pod slnkom. Dôvera. Získala si dôveru majiteľa a tá jej zapla tú žiarovku čo visela na drôte pred pár rokmi a hrávala sa s dymom nad kartárskym stolom. Spomenula si na svoj boj. Bola šťastná,  že už nebojuje. Potrebovala sa len uistiť, že automaty ju nepohltia. Tak skúsila. Tržba za celý sobotňajší deň jej ležala na stole. Vzala ju a keď prechádzala okolo automatu prišlo to. Vnútro sa znova rozhodlo, že ju potrápi. Vzdala sa mu nahádzala do toho stroja celú tržbu. Prehrala. Prehrala ich niekoľko. Prehrala ten boj. Majiteľ ju vyhodil, manžel odišiel, dcéra sa odsťahovala a ona zostala sama s obrovskými dlhmi. Sama. Koniec príbehu už netúžila vidieť. Prežila ho. Z dlhov ju vytiahla sestra. Nedávno som ju stretla. Teraz spokojne obrába malinké políčko v malinkej dedine a teší sa, že automaty a karty na políčku nikto neponúka.


príbeh... | stály odkaz

Komentáre

  1. zdravím Zara :-)
    ku kartám mám starú vášeň, k políčku novú :-)
    k automatom nepoznám a myslím, že nemusím :-)
    Príbeh bol fajn, ale tá dcéra - odišla - vydala sa?
    publikované: 30.10.2008 21:29:29 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Derechura,
    je to také zvláštne, vydržať toľko rokov a predsa sa nechať uniesť automatom..no stalo sa jej... o dcére viac bohužiaľ neviem..
    publikované: 30.10.2008 21:38:02 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  3. no je ako
    s fajčením,...dlho nič,..a potom stačí jedna,..poznám,..ťažko odolať,..netreba súdiť,..tak snáď sa jej tá vášeň z automatov nevráti a zostane jej tá k políčku :-) O_ô
    publikované: 30.10.2008 21:42:58 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  4. hmm...
    zavislosti to su kurva veci...
    publikované: 30.10.2008 22:18:32 | autor: yossarian (e-mail, web, autorizovaný)
  5. nie je to zvlastne,
    zara, nezila tie roky, bojovala, bojovala s chorobou ktora si na nu pockala. zavislost je choroba psychiky, nie je to o sile vole, podvedomie je velmi zakerne v tychto pripadoch a ma to v sebe zakodovane navzdy, uz ked sa tam zavislost dostane.
    som rada, ze ma teraz policko a tesi sa zo zivota, z malickosti, ze precituje vsetko okolo seba. ale nikdy nie je za vodou, uz ked je zavisla...
    publikované: 31.10.2008 07:50:16 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Dobré ránko...
    Yoss, veď práve to, závislosť život poriadne zamotáva...

    Dere, Kordelia, no skončilo to pre ňu ešte relatívne dobre, myslím, že už má dosť, je teraz spokojná s tým čo má, a konečne sa smeje...
    uvidíme, ak sa ešte niečo dozviem dám Vám vedieť..:-)
    publikované: 31.10.2008 08:41:52 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. zara, povedz jej,
    ze jedna spriaznena dusa jej drzi palce a tesi sa s nou z kazdeho dna preziteho zdravo a naplno :) a smeje sa tiez :)) a ze nie je sama jej povedz :) spriaznenych dusi je viac :)
    publikované: 31.10.2008 15:03:12 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Kordelia, odkážem...
    iste je tých duší veľa, a ja jej fandím aj všetkým ostatným.. ďakujem..
    publikované: 31.10.2008 15:18:38 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Prežila Dunaj
    Tiež poznám jednu takúto spriaznenú dušu. Skočila do Dunaja a ten ju vyplavil. Prežila. Teraz sa snaží žiť slušný život a darí sa jej to. A to i napriek tomu, že pracuje i naďalej v krčme. Aj takto jej chcem vyjadriť svoj obdiv a kartárke držím zo srdca palce. Okrem toho doporučujem pozrieť si portál NEHRAJ.SK. Možno tam nájsť celkom podnetné výpovede a podobne.
    publikované: 24.11.2008 10:37:47 | autor: Hana (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Ahoj Hana,
    díky za tip na stránku, mrknem na to..a držím palce aj ja všetkým tým obetiam, čo sa dostali znova do života..
    publikované: 24.11.2008 10:44:13 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014