zara

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Milujem a verím, že aj priateľstvo patrí k láske.

Vtedy som spoznala čo je to milovať. Dôvera a láska idú pekne ruka v ruke a ten čo skutočne miluje dokáže pochopiť aj priateľstvo.

         Neviem či budem pochopená, a v podstate je mi to jedno. Ak má niekto chuť pochopiť ma, tak iste pochopí, ak nie, tak nepochopí. Som vydatá, šťastne vydatá a dokonca si dovolím tvrdiť o našom manželstve, že manžel je šťastne ženatý. Takže tam sa nemáme nad čím zamýšľať. Obaja vieme ako na tom sme, obaja vieme čo k sebe cítime, vieme čo by sa stalo, keby jeden vyšiel z roviny, a začal sa hrabať niekam do kopcov neznáma. Neskúšame to. Nedráždime sa, nehádame sa. Máme svoje tajomstvá a vieme, že ich máme, pokojne by som mohla tvrdiť, že to je to, čo nás stále drží v tej iskre a vzrušení z toho, čo možno by sa stalo keby..... hypoteticky sa o tom dokážeme rozprávať doma hodiny a záver je vždy len o nás. Nikdy nie o jednom. To ma baví na našom vzťahu.

        No ale keď sa človeku stane, že nájde ďalšiu dušu, ktorá je šitá tou istou ihlou ako tá jeho, čo s tým. Stalo sa mi. Nezaradila som to do kolónky tajomstvo. Nemala som dôvod. Priateľ. Je pre mňa neuveriteľné ako myslíme, ako je možné, že si vieme položiť otázku a vedieť dopredu odpoveď. Je neuveriteľné ako dokážeme komunikovať a nemať pocit, že si niekto z niekoho uťahuje. Zdalo by sa, že v tej komunikácii chýba prekvapenie, hmm ostáva pomyslieť si jedno, to musí byť nuda. Nie je. Je úžasné ako tá nuda odpláva jedným obyčajným slovom. Nevieme o sebe nič a predsa všetko, niekedy mám pocit, že mi to je brat, ktorý žije vedľa mňa od narodenia. Vo svete konvencií sa nosí, že žena a muž nemôžu byť priatelia, že sa medzi nimi skôr či neskôr kryštalizuje niečo iné ako priateľstvo, je to chuť ochutnať sa. Nemám ju.

         A tak som si zauvažovala nad tým , či je to možné a vôbec či je to normálne. Mám veľa priateľov ale nie až takých, ktorí by mi pasovali takýmto dokonalým spôsobom. Ako sme sa spoznali nie je dôležité. Netrvalo dlho a zobrala som môjho manžela na stretnutie s ním. Nepustili ma k slovu, bavili sa a ja som tam stála a sledovala dvoch mužov, čo patria do môjho života, jeden roky rokúce, druhý nie tak dlho ale veľmi intenzívne. Prečo intenzívne? Jednoducho preto, že vie prejaviť svoje emócie. Ten domáci pán nie. To je tvrďas čo emócie neprejaví len tak na vyžiadanie. Pozerala som na nich a usmievala sa šťastím, bol to ten pocit šťastia, ktorý človek zažije možno raz, dvakrát za život. Absolútna sloboda a pokoj na duši, že tam patrím. Úplne bez problémov.  

        Vtedy som  spoznala čo je to milovať. Dôvera a láska idú pekne ruka v ruke a ten čo skutočne miluje dokáže pochopiť aj priateľstvo. Preto si myslím, že milovať neznamená dať putá a priviazať si k sebe lásku, milovať to je sloboda, je to najvyšší stupeň viery v  partnera, v človeka čo píše jedným perom osud toho druhého bez toho, aby musel mazať a škrtať. Tak toto žijem, to je moje manželstvo. 


veľmi osobné, najosobnejšie | stály odkaz

Komentáre

  1. Zara, tak nie všetci vieme prejaviť emócie
    a mne zvlášť sa to nevedenie prejavenia emócií no povedzme, že vyčíta, zaujímavé je, že mi nikto konkrétne nepovie, že čo by som mala robiť, aby som bola v poriadku emocionálno - najavo viditeľná...
    a k tvojmu manželstvu - sú ľudia, čo majú šťastie, ty si ho vieš vážiť a vieš čo s ním, a ja ti to všetko úprimne prajem
    a k tomu priateľstvu - mať veľa priateľov je veľmi fajn, vo svojom živote som sa dopracovala k dvom druhom priateľstva, s tým prvým výnimočným som nemala tú česť, s tým druhým bežným som mala, ale tiež ich nie je veľa,...a tiež som nemala česť byť výnimočne priateľka s mužom, tu sa mi to vždy zvrtlo,..takže neviem...raz som dokonca mala presvedčenie, že mám skutočne priateľa a po rokoch sa ukázalo, že priateľ mal aj vyššie záujmy :-)...tak nič...nechcem tvrdiť, že ja mám pravdu, skôr naopak - ale určite nemám tú skúsenosť,....a nemal si ty byť dnes na stretku? O_ô
    publikované: 06.05.2009 17:00:26 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. oprava -:)
    nemala,...tu vypisujem a ešte aj chlapa s teba spravím :-) O_ô
    publikované: 06.05.2009 17:01:07 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Zara
    posledný odstavac hovorí o všetkom. Toto je láska a všetko , čo tvorí šťastné manželstvo. Veľmi , veľmi hodnotný článok pre všetkých, kto už v šťastné manželstvo neveria.
    publikované: 06.05.2009 17:06:47 | autor: Vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. .
    ha! som mala husiu kuzu pri citani :) taku tu, juj, to je presne to, co sa mi pozdava :) Je to parada, otvorenost.
    Mozno niekedy z toho "tajenia" alebo skryvania sympatii voci inym vznika kooopec problemov .
    A je super, ze si chlapi sadli :) Ja som zazila aj to kohutie otukavanie a z toho mi nebolo moc dobre. Ale casom som pochopila, ze to muzkse otukavanie protivnika ma omnoho iny vyznam, ako ho ja chapem .
    publikované: 06.05.2009 17:14:05 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Dere, chápem čo vravíš, ono s tými emóciami je to ťažké
    niekto vie ,niekto nie, ja to rešpektujem no a mne sa stalo, že ten môj nevie a preto ma na mojom priateľovi fascinuje, že on to vie..:-)) je to len čriepka ktorá dokáže v manželstve niekedy poriadne podkúriť, aj v dobrom aj v zlom..
    no s tým že sa priateľstvo zvrtne k čomusi inému, ja skúsenosť nemám.. takže to čo som popísala, je zatiaľ tak ako to je..viem a videla som, že sa to stáva, a beriem to na vedomie..
    jo a stretko ano, mala som byť, no včera ma chytilo niečo zlé vírusovo boľavé, tak som radšej v blízkosti toalety..:-)))
    publikované: 06.05.2009 17:45:10 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Vasilisa26, myslím, že sa dá
    nájsť v manželstve vyváženosť, a tak prajem všetkým čo neveria nech uveria..a tak preto aj týchto pár riadkov..:-) díky
    publikované: 06.05.2009 17:46:31 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. sygon, otvorenosť, priamosť a dôvera..
    jednoduché však? :-)) no ale to chcelo roky spolužitia aby som to pochopila a dostala na úroveň toho, že tak ako sa správam ja, správa sa i môj manžel..vyšlo to..
    s tými kohútmi to je pravda a ako ženská poviem, že sa mi veľmi páči to ich natriasanie, keď si myslia, že si niečo musia vysvetľovať, ale to je veru výsostne ich problém, do toho sa radšej nemiešať..:-))
    publikované: 06.05.2009 17:51:09 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. za..
    ..zaujimave, a podla mna mozne, aj ked zriedkave a vynimocne.
    publikované: 06.05.2009 17:55:51 | autor: Vlad (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Vlad..
    díky..:-)
    publikované: 06.05.2009 18:02:20 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  10. zari
    tak nejako to citim(e s manzelom... ako si napisala v poslednych riadokoch. Pre nas je priatelstvo to, co drzi nase manzelstvo pohromade, prepletene laskou a ziarivymi ocami deti, ktore si sice putom,ale aj ponaucenim.. ze davat je viac ako brat.
    publikované: 06.05.2009 19:02:09 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Viki,tak to je ono..:-)
    teší ma, že je to tak, manžlestvo čo má to čo má mať.. prajem nech vydrží dlho predlho..a navždy..:-)
    publikované: 06.05.2009 19:17:48 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. napodobne Zari...
    tak pestujme si ho...:))
    publikované: 06.05.2009 19:25:15 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  13. ahoj Zara :)
    Tvoj článok som čítala s radosťou, presne tak, ako rada čítam aj tvoje básne . Na tvojom blogu stále je pohoda :) sú tu láskavé a milé slová, taká ozajstná dobrá atmosféra . Máš vzácne vzťahy, prajem ti aby ťa sprevádzali celý život :)
    publikované: 06.05.2009 20:51:57 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Iris,veľmi ma teší keď sem zavíta človek čo ma pochopí,
    a mám to šťastie, že je to tak, mám okolo seba ľudí, ktorých si vážim nie len v realite ale aj tu vo virtuálnom svete, ktoý sa mi dosť už dostal do reálneho života...pomáha mi keď si prečítam v komentoch od Vás, že je to pochopiteľné, že sa Vám moje myšlienky páčia, že tu máte pohodu a že sa vraciate.. to je povzbudenie do ďaľšieho písania..
    hmm moje vzťahy prešli zaťažkávajúcimi skúškami, boli niekedy až príliš zložité situácie, ktoré som musela riešiť, za tým čo som urobila si stojím a to je asi, myslím si základ toho malinkého úspechu, základ šťastia... veľmi by som si priala aby bolo takého šťastia na svete veľa.. tak ho prajem aj Tebe a som rada, že sem chodíš....teším sa znova nabudúce..pekný večer.
    publikované: 06.05.2009 21:04:05 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  15. tak ti teda poviem,
    že tá cholera ti ide k úžitku...troška času na popremýšľanie, zhodnotenie...:-)))
    publikované: 06.05.2009 21:40:02 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Matahari.. normálne sa tu smejem... úžasná si, skvelá...
    milujem Tvoje komenty...:-)))) fakt výborne trafíš klinec po hlavičke..:-))
    aké bolo stretko? :-))
    publikované: 06.05.2009 21:49:49 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  17. ....
    verím ti, že si mala aj príliš zložité situácie, dobré vzťahy predsa nepadnú len tak niekomu do lona , tiež si myslím, že dôvera je základom všetkého , to dáva slobodu ...
    publikované: 06.05.2009 22:36:21 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Dobré ránko Iris..:-))
    prajem krásny deň voľný dlhý víkend..:-))
    publikované: 07.05.2009 08:09:47 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  19. :)
    len sa usmievam, aké to máte pekné...keď som bola malá, myslela som si, že ostanem sama alebo v tom najsamlepšom prípade sa zaľúbim do muža, on do mňa, zoberieme sa a budeme spolu žiť až do konca, v láske...no nepočítala som s tým, že sú na svete aj iní skvelí muži (ktorých nemusím ľúbiť ako toho svojho)...teraz to viem a aj keď je ten môj dosť žiarlivý, mňa hreje pocit, že niektorých z nich poznám a sú mojimi neutajovanými priateľmi :) a necítim sa zviazaná alebo neslobodná...

    som rada, že si už zdravá, ja sa ešte liečim, hm...

    pekný dník :)
    publikované: 07.05.2009 09:16:19 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  20. :-)
    dnes sa len usmievam ;-)
    publikované: 07.05.2009 09:25:41 | autor: sagi (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Zaruško
    normálne babské klebetné stretko, trojica super žien. Pirátka je chutná cica a no my dve s Topas...no coment...:-)
    Chýbala si nám...
    publikované: 07.05.2009 09:32:32 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Diuška, to je skvelé.. teším sa, že si našla svoju slobodu..
    som rada keď čítam takéto myšlienočky..a som rada, že sa Ti darí vo vzťahu, priznám sa, že trošku žiarlivosti by som chcela skúsiť aj ja.. vieš také to aspoň trošku prižmúrené očko, od môjho manžela.. :-)) ale to je zase len to čo nemám.. :-)) to vždy chce človek to čo nemá..teda ja..
    lieč sa maminka, lebo Šimonko potrebuje zdravú maminku.. dávaj na seba pozor , držím palce.. :-))
    publikované: 07.05.2009 09:53:12 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  23. sagi a svedčí Ti to.. :-))
    :-)
    publikované: 07.05.2009 09:57:22 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Matahari. myslela som na Vás..:-))
    nabudúce aj keď s plienkou a lavórom idem.. :-)))
    publikované: 07.05.2009 09:58:08 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Fí, uff, konečne si môžem vydýchnuť a verejne vyhlásiť,
    že Belzebubo je môj najlepší virtuálny kamarát...
    :-))))
    publikované: 07.05.2009 09:58:49 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Zuzka, super.. :-))
    teším sa s Tebou.. :-))
    publikované: 07.05.2009 10:07:18 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Zuzka :)
    tých Belzebubov, čertísk a Luciferov je tuším viac, ale to je fajn...
    publikované: 07.05.2009 10:08:56 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Zara, ha, som sa ti natlačila do rodiny, aspoň virtuálne,
    ak nie naozaj! Tak, a teraz idem smútiť aj ja a vyčkávať, kedy ten Belzebubo na motorke prihrmí z Albánska. Lebo mi tuším začína byť smutno, nemá kto so mnou srandovať!
    :-)
    publikované: 07.05.2009 10:10:37 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Diuška, nie, Belzebubo je len jeden, ten, čo sľúbil Rozprávkárke, že ju na motorke odvezie do pekla,
    no odišiel na motorke, možno aj hľadať peklo, ale bezo mňa!
    :-((
    publikované: 07.05.2009 10:11:35 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Dievčence.. a ja rastiem akého mám fajného chlapa.. :-))
    Diuška ten Belzebobo je jeden a tých ostatných je veru habadej.. :-))
    Zuzka nenatlačila, to pekne naša rodina otvorila dvere, aby si mohla vojsť a som pyšná na to, že si vošla.. :-))
    publikované: 07.05.2009 10:15:22 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Zara
    tento Tvoj nádherný príspevok som si čítala už skôr, len som nestihla dať komentár. Je radosť čítať takéto riadky. Priateľstva nikdy nie je dosť. Najmä keď sa s láskou drží za ruku... :-) Veľa šťastia!
    publikované: 09.05.2009 18:02:53 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  32. Marti, ďakujem, prajem tiež šťastie ..
    potešila si ma..:-)
    publikované: 09.05.2009 18:06:53 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014