zara

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dolčičky.

Dáme recept? Dáme.

       Mám rada nedeľu a to stretnutie pri stole u nás v kuchyni. Je príjemné vidieť ako sa moja rodinka zalizuje po dobrom obede a ešte príjmnejšie keď nemusím umývať riady, lebo však vieme, že drsňák je moja umývačka riadu. Zatiaľ funguje, takže nemením za novú. Jeho mama vravela, že dáva na neho doživtonú záruku. Dnes obed, ktorý všetci schuti zjedli, ale ja som si postála pri hrncoch poriadne dlho. Sviečková na smotane s knedľou. Neviem, mám pocit, že ked niekoho pošlete do obchodu donesie knedľu, no ale ten môj donesie múku, vajcia, droždie a mlieko. Knedľu vyrábam sama, ano správne si myslíte, mám rozmaznaných stravníkov. Toto je už v našich bruchách to znmená, že sa podarilo. Myslím, že ako sa varí sviečková to viete, knedľu spraviť tiež, však to je jednoduché. Ale moja staršia včera prosila o dolky. Dolky sú u nás také nepodarené sladké jedlo. Nemám dobrú panvicu a tak ich robievam veľmi málo. Ale dnes som ich teda po tej sviečkovici dopriala bruškám v mojej rodinke. Viete ako sa také dolky robia? Dáme recept? Dáme. Potrebujete: polohrubú múku, kryštáľový sukor, vajíčka, vanilkový cukor, droždie, prášok do pečiva a samozrejme mlieko. Je to cesto ako na palacinky, ale toto musí kysnúť v miske.

Koľko čoho:

16 lyžíc polievkových  múky, 3 vajíčka, štvrtinku kocky droždia, 3 lyžice polievkové  cukru, soľ, prášok do pečiva len za malinkú lyžičku, nie celý sáčok, 1 vanilkový cukor  1/2 litra teplého mlieka.

        Všetko pekne do misky , poriadne rozmiešať, zakryť utierkou a nechať na teplom mieste asi 1 hodinku kysnúť. Ľahšiu časť máme za sebou, horšie je to so smažením, panvicu, ktorú ja volám dolkáreň, treba riadne strážiť, lebo dolky sú mrchy, jedna horí a druhá sa nedopeká, a tie ostatné si robia čo chcú teda ak máte normálny plyňák, na elektrickej či keramickej doske to ide jedna radosť. Keď ich máte hotové, šupnete na tie dolčičky pikantnejší džem, tvaroh zmiešaný s cukrom a šľahajdu. Alebo nutelu a tvaroh a šľahajdu. Je to celé mňamkové, a super sladké, po tej sviečkovci sme síce ešte všetky nezvládli zjesť, ale stavím sa s vami, že do večera sú fuč. :-)) Dobrú chuť a krásnu nedeľu.


také mňam z našej kuchyne | stály odkaz

Komentáre

  1. zara
    fajn nápad, mám ty moje na procházce, mohla bych jim něco nachystat..
    publikované: 28.02.2010 14:31:21 | autor: potrefenahusa (e-mail, web, autorizovaný)
  2. noo po prechádzke to padne fajne
    taká dobrota :-)
    publikované: 28.02.2010 14:37:41 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  3. u nás dnes babovečka..
    ale pred dobrým obedom.. :)))

    klasicky.. nedeľný smažák.. :))

    tak dávno nebol.. odkedy manželovi zistili zvýšený cholesterol.. :)) aj dnes mal len prírodne.. :)))
    publikované: 28.02.2010 14:38:14 | autor: ell.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ell, bábovečka je dobrá slakosť
    smažák je vyprážaný syr? Lebo toto teda neviem :-))
    Na cholesterol je najlepšie vraj nič nejesť :-) ale však v malom množstve neuškodí ani smažené :-))
    publikované: 28.02.2010 14:43:20 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  5. .. :))) vypražaný.. len nie syr.. :))) bravčovy rezen.. s kosťou.. :))
    no..ono sa ťažko v 40tich menia stravovacie navyky.. včera údene, dnes musel len rezen prírodný.. :)))

    ale..aj tak som presvedčena,že on to ma spôsobene psychikou.. ja sa stravujem ovela nezdravšie,ako on.. lenže.. ja mam hodnoty jak maju byť.. :))

    zatial.. :)))

    o kilečkach pomlčíme.. :))
    publikované: 28.02.2010 14:46:28 | autor: ell.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. aha, tak lepšie ako syr..:-))
    reznisko je dobrota..
    jeduješ ho , tak má cholesterol, to viem, lebo to tak vraj býva v manželstve, vlasy vypadajú, alebo šedivejú, alebo vysoký tlak, alebo cholesterol..:-))
    tak ho nejeduj a sprav mu zeleninový šalát :-)))))
    publikované: 28.02.2010 14:53:52 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  7. hehe.. on je svetly typ..takže šedivenie mu nehrozí.. :))
    tak ma cholester.. :)) ale.. to asi skôr preto,že je škorpion.. :))
    a pesimist k tomu.. :)))

    všeeeeeeeeeeeetko je probleeeeeeeeem.. pre neho.. :)))

    neboj..ja ho z toho vykopem..som si dala ako ukol číslo jedna.. :))

    publikované: 28.02.2010 14:57:09 | autor: ell.. (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. tak tomu verím, keď ho zoberieš na paškál ako správna
    ženská, nemá kam utiecť... bude zdravý ako repisko, chlapisko :-)))
    držím Ti palce :-)
    publikované: 28.02.2010 15:00:24 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  9. ?
    veru tak niektoru nedelu nechat treba aj myslienky a tuzby odpocivat nechame ju pacovnu iba pre zaludok dobru chut zara
    publikované: 28.02.2010 15:52:03 | autor: ivantt11 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Zara
    tie dolky vyzerajú fajn, určite sú aj chutné. Len trochu som zostala prekvapená z toho prášku do pečiva. Kombináciu s droždím som ešte neskúšala. :-)
    publikované: 28.02.2010 16:32:23 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  11. ivantt11, presne tak, túžby a sny
    odpočívajú, a dnes sa venujeme oddychu s dobrým jedlom.:-)
    publikované: 28.02.2010 16:35:51 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Martha, zdravím, noo ja to droždie
    sem tam poistím aj práškom do pečiva, ale šikovné gazdinky prášok nedávajú... nie je nutný ;-)
    publikované: 28.02.2010 16:37:45 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Zara:)
    ejha.....tak tu sa robia mňamky, tých maškrtných jazýčkov je asi všade dosť :))) Inak u nás tie dolky sú lievance :)
    prajem vám dobrú chuť, ak ešte mám k čomu :)!!!
    Ell asi má pravdu ten cholesterol nie je len od stravy, ale skôr to bude zo stresov
    publikované: 28.02.2010 16:47:36 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Iris, maškrtníkov veru mám ja doma poriadne veľa :-))
    ano aj tak sa dá... no lievance sa u nás robia z jablkového cesta a sypeme na ne škoricový cukor.. ono v podstae základ je ten istý, len ešte do neho nastrúhame jablko :-))) takže doky či lievance všetko je mňam pre i jazyky ;-) a ešte sú, jazýčky nie sú doma ;-) vďaka
    publikované: 28.02.2010 17:02:00 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Todlencto je zákeřnost Zarenko:-))))
    A aby toho nebylo málo, tak z jablíčkovýho těsta. Chceš mě zabít, nebo co?
    Mě můžeš udělat i štrůdl a zamiluju se do tebe v tu ránu!
    Sjel bych to v sekundě:-)))))
    publikované: 28.02.2010 17:07:33 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Miťko, štrúdlu viem tiež
    normálka ťahám cesto po kuchynskom stole :-)) tak aspoň pohľadom na dobrotu som Ti ulahodila, teší ma to :-))
    publikované: 28.02.2010 17:12:17 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Zaria,
    verím, že i tak dobre chutili, ako vyzerajú. Ja som od doliek a palaciniek oslobodená, veľmi málo ich požadujú. . Na leto, keď budú čerešne, pokrájaj ich do cesta a vysmaž. Myslím, že zaboduješ. Môže byť i rebarbora, alebo jablká, ale musí byť preddusené. Ke´d už sladkosti, ja som naplnila medové orechové pláty, tvarohovou plnkou, ani kúsok už nie je
    publikované: 28.02.2010 17:30:41 | autor: VASILISA26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Vasilisa, skúsim, čerešní dúfam bude hodne
    aj višní, tak urobím ..:-)))
    tá Tvoja dobrota je šikovná dobrota ;-)
    publikované: 28.02.2010 17:34:59 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Tak Vasiliso, s rebarborou miliju koláč ,
    kdyby jsi něco chtěla vědět, umím ho i udělat, je výbornej, Se sladkým drobeníčkem je nepřekonatelnej, skoro lepčí než rybízovej nebo šveskovej. Ten taky umím.
    Minule mně prosím Tě pěkně na jednu gárden párty. Baklažáni grilovaný!
    Ani čilli, ani vobyčejný feferony ani nic! Hrůza.
    publikované: 28.02.2010 17:43:21 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Miťo,
    to by som ani neverila, že dokážeš drobenkový koláčik. Tak tá ký robotochlap, by sa mi hodil ,ako pomocník, do kuchyne
    publikované: 28.02.2010 17:52:05 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Mám pozitivní vztah k vaření.
    Nemůžu za to Vasiliso! Fakt né. Takovek koláček, kafíčko, nebo čajíček a šup na vlastivědnou procházku kyslíkovou stezkou, rozchodit to, po naší Brezině, ze zadu do hradu Čákovýho, pěšky domů, to by bylo. Asi by jsi mne brzo vyrazila jako pomocníka.
    Jsem dost neposednej, nevím, navařit a ven:-)))) Asi určitě by jsi mne vyrazila:-)))
    publikované: 28.02.2010 18:39:10 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  22. Miťo šikovný si :-)
    .
    publikované: 28.02.2010 18:53:05 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  23. Zarenko nejsem!
    Jsem vošklivej a všechno dělám jen intuitivně. Jedinou výhodu mám v tom, že si představujou nemožný!Nevím jal to dělám. Je to hrůza hrůzoucí.
    Hele vem si, že vona, že by jsi se utopil, v říjnu to bylo. A já proč, proboha živýho? Tak jsem skočil, vona mně pak vzala k sobě, měla to asi na mě nachytaný. Nebylo to špatný. Byla fajn děvče. Když jsem vyschnul, tak jsem šel domů!
    publikované: 28.02.2010 19:13:45 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  24. juuuuuuuuuuuuuuj to vyzera bozsky :)
    beriem recept a zajtra na veceru budu... ;) lev bude stastny prestastny :) mnam mnam
    publikované: 28.02.2010 20:58:51 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. prajem dobrú chuť Kiti
    obom :-))
    publikované: 28.02.2010 21:05:18 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  26. :-)
    O.K.
    publikované: 28.02.2010 21:59:16 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Zarka,
    Tvojím stravníkom možno závidieť. Dostal som strašnú chuť na knedlíky, to je tuším jediné, čo moja polovička nerobí. Tá z obchodu tak nechutí. Ale sviečkovú robí tiež výbornú, dokonca aj z kuraciny a bravčového.
    publikované: 28.02.2010 23:02:45 | autor: peternagy (e-mail, web, autorizovaný)
  28. :-P
    práve som dojedla zeleninový šalát, ale zajtra je na pláne žemlovečka... príde domov mama, do štvrtku je navarené, no a piatok dám niečo v bufete na Antolskej...
    publikované: 01.03.2010 00:07:01 | autor: snezka (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Peter, už som premýšľala nad tou knedlou, že ju budem vyrábať
    a dávaťpriateľom ako darček, lebo je okolo mňa veľa tých čo ju stále kupujú a pri tom jej výroba je taká jednoduchá :-)) hej tú sviečkovú robievam aj ja z normálneho mäska a je úžasná :-) pozdravujem pani manželku :-)
    publikované: 01.03.2010 08:58:59 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  30. snežka, jejda a ktože sa nám zobudil
    zo zimného spánku? slečna snehová, počuj dievča čo tak napísať ako sa máte s dietkami v škole, viem že sú prázdniny a tak, pani učiteľka šup do písania :-))
    publikované: 01.03.2010 09:00:06 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  31. neboj
    u nás sa i dokonca aj chlieb kupuje v podobnej zostave ako u vás knedľa, takže to s tou rozmaznanosťou ešte nie je také zlé :) hm, lívanečky, to by som si človeče niekedy dala ... akorát si musím tú panvicu kúpiť :) mno, asi ešte chviľku zostaneme u jednoduchších - palaciniek :)))
    publikované: 01.03.2010 10:03:28 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  32. tak toto u nás ide
    teda u mojich troch žien... ja to nemusím, keď počujem že čo variť a padne že dolky tak mi oči skĺznu k plafónu :)
    publikované: 01.03.2010 10:08:57 | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. Petula.. chlebík som dávno nevyrábala
    tak psste, lebo si spomenú ;-) šikulka si a počuj panvicu ak budeš kupovať tak malá rada, riadnu ťažkú, žiadne napodobeniny teflónu.. tie sú..úúúplne na.. však vieš :-))
    publikované: 01.03.2010 10:26:13 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  34. každopádne som veľmi rada
    že u nás skôr letia šnicle ako dolky :))) ďakujem za radu, a už viem, že panvice sú dobré všetky skôr masívne, než také, čo sa ti pokrútia po prvom smažení :)
    publikované: 01.03.2010 10:51:00 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  35. každopádne som veľmi rada
    že u nás skôr letia šnicle ako dolky :))) ďakujem za radu, a už viem, že panvice sú dobré všetky skôr masívne, než také, čo sa ti pokrútia po prvom smažení :)
    publikované: 01.03.2010 10:51:03 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  36. belívko, a čo si celé nečítal? však aj za hniec
    sviečkovice som navarila :-)) s domácou knedľou :-))
    publikované: 01.03.2010 12:11:22 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  37. sviečkovicu som tiež čítal
    aj som patrične hladný práve, ej bodla by teraz................ glg
    publikované: 01.03.2010 12:20:07 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  38. zara
    krásny nedeľný obedík a atmosféra , ktorá s tomu patrí, náš bol v reštaurácii boli sme na cestách ale nedeľný bude tiež dobrý, možno aj inšpiráciu chytím... :))
    publikované: 02.03.2010 15:02:52 | autor: ps (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. ps, tak si našla ako sa ide sem..
    no obed v reštike ja milujem hlavne keď som v nej neni kuchárikom :-))
    tak dobrú chuť k domácemu obedu nedeľnému :-)
    publikované: 02.03.2010 15:04:16 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  40. zara
    po pravde vás som našla len cez google ale seba nie hodíme reč na facebboku
    publikované: 02.03.2010 15:11:02 | autor: ps (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. ps, oki som tam .
    aj budem tam
    publikované: 02.03.2010 15:18:32 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  42. zara
    som tam len ťa nevidím
    publikované: 02.03.2010 15:21:42 | autor: ps (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014